Festival karanténních filmů

Náš Studentský filmový klub žádná krize nezastaví! Jeho koordinátor Petr Chromčák spolu se Zbyňkem Rohlíkem uspořádali online Festival karanténních filmů s cílem podnítit v lidech kreativní tvoření, i přesto, nebo spíše právě proto, že musí být zavření doma. Proběhl 15. května živě na YouTube.
V rámci vysílání, které trvalo déle než tři hodiny, měli diváci příležitost zhlédnout 17 vybraných krátkometrážních snímků, jež vznikly v době omezení volného pohybu osob. „Měl jsem to štěstí, že jsem zrovna natočil svůj vlastní karanténní film jako cvičení do školy. To mi docela jasně ukázalo, že to jde. S rušením kulturních akcí přišla taková vlna smutku a negativity, že jsem cítil potřebu vytvořit něco pozitivního. Žádný klasický festival se konat nesmí, a mně přišlo jako fajn nápad prostě nějaký udělat,“ sdělil kulturnímu měsíčníku Artikl jeden z organizátorů.
Součástí festivalu byla zpětná vazba od profesionálů z oboru. Přítomní k hodnocení byli dva porotci – dokumentaristka Barbora Berezňáková, která nedávno představila celovečerní Skutok sa stal, a vedoucí programu mezinárodního festivalu AFO Ondřej Kazík. Potvrzení byli i kameraman Asen Šopov a režisér Radim Špaček. Kvůli neodkladným pracovním povinnostem se však nakonec nemohli zúčastnit. Zapojení tvůrci i přesto dostali cenný feedback od prvně jmenovaných.
Živým vysíláním diváky provázel vedoucí zaměření Mediální tvorba pan učitel Martin Marek. V jednu chvíli se na přenos dívalo až 72 diváků a během celého vysílání se u obrazovek prostřídalo více než 250 lidí. Svoje práce přihlásili na festival jak studenti různých filmových škol, tak i úplní amatéři, a to nejen z Česka. Příkladem zahraničního zastoupení může být snímek Easter Jonathana Huntera, který už dříve natočil dokument The Free University.
Všechny filmy lze jednotlivě zhlédnout i zpětně na FB události festivalu https://www.facebook.com/events/208280837111168/?active_tab=about.
Samotný Studentský filmový klub své aktivity obnoví v září. Promítání různých snímků probíhají jednou za čtrnáct dní zcela zdarma a není určeno pouze pro studenty školy! Tak se přijďte podívat na kvalitní „kinečko“.
Více informací naleznete na: https://www.facebook.com/stude...